ΠλημΑθ 2786/2014

Πνευματική ιδιοκτησία. Ραδιοτηλεοπτική μετάδοση προγραμμάτων σε κωδικοποιημένη μορφή. Νομική προστασία συνδρομητικών υπηρεσιών (ν. 3166/2003 και π.δ. 343/2002). Αποκωδικοποιητές. Απαγόρευση αποκωδικοποίησης. Παράνομη ιδιωτική χρήση εξοπλισμού ή λογισμικού που επιτρέπει την αποκωδικοποίηση κρυπτογραφημένου ραδιοτηλεοπτικού σήματος. Παράνομη διαδικτυακή αποστολή κωδικού αποκρυπτογράφησης. Ποινική ευθύνη. Διαφοροποίηση της πράξης αυτής από αυτή της παράνομης αναμετάδοσης εκπομπών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών.

Η πράξη αυτή (η ως άνω παράνομη διαδικτυακή αποστολή) δεν συνιστά «εκπομπή» κατά την έννοια του ν. 2121/1993, ήτοι διάδοση ήχου και εικόνας, και, ως εκ τούτου, δεν στοιχειοθετείται το έγκλημα της παράνομης αναμετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, αλλά αυτό της χρήσης παράνομου λογισμικού αποκωδικοποίησης. Συγγενικό δικαίωμα παραγωγών οπτικοακουστικών έργων και εξουσία απαγόρευσης της άμεσης ή έμμεσης αναπαραγωγής του πρωτοτύπου και των αντιγράφων των ταινιών τους. Εννοια αναπαραγωγής. Συγγενικό δικαίωμα ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και εξουσία απαγόρευσης αναμετάδοσης των εκπομπών τους. Πραγματικά περιστατικά. Εγκατάσταση ειδικού λογισμικού σε δικτυακούς αποκωδικοποιητές, με το οποίο υποκλέπτονται οι κωδικοί αποκρυπτογράφησης κωδικοποιημένου ραδιοτηλεοπτικού σήματος και αποστέλλονται σε συσκευές αποκωδικοποίησης περισσότερων προσώπων μη συνδρομητών. Δεν απαγγέλλεται κατηγορία για παράβαση των διατάξεων του ν. 2121/1993 για την προστασία των συγγενικών δικαιωμάτων της αναπαραγωγής του πρωτοτύπου και των αντιτύπων των ταινιών των παραγωγών οπτικοακουστικών έργων και της αναμετάδοσης με οποιονδήποτε τρόπο των εκπομπών των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών χωρίς την άδεια των παραπάνω δικαιούχων, κατ’ εξακολούθηση και κατ` επάγγελμα, αφού, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν ως άνω, δεν στοιχειοθετείται το εν λόγω έγκλημα.

Παραπομπή για διανομή, πώληση και κατοχή για εμπορικούς σκοπούς λογισμικού που έχει σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπει στον κάτοχό του την πρόσβαση σε προστατευόμενη υπηρεσία τηλεοπτικής μετάδοσης σε καταληπτή μορφή έναντι αμοιβής και χωρίς την έγκριση του φορέα που κατέχει την άδεια παροχής της προστατευόμενης υπηρεσίας. Διατάσσει την κατάργηση της ισχύος των περιοριστικών όρων. (ΠΟΙΝΔ/ΝΗ 2014/932).