07.04.2023

Η UNESCO έχει προκηρύξει Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ανανέωση του Μηχανισμού Εμπειρογνωμόνων ΕΕ/UNESCO για τη διακυβέρνηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών για τη δημιουργικότητα.

Η εν λόγω πρόσκληση αντιπροσωπεύει τον τέταρτο κύκλο της Διευκόλυνσης των Εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της Σύμβασης του 2005 για την προστασία και την προώθηση της πολυμορφίας των πολιτιστικών εκφράσεων. Η πρόσκληση αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι μπορούν να ζητήσουν από τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης του 2005 περαιτέρω εφαρμογή της Σύμβασης.

Τα μέλη της Διευκόλυνσης Εμπειρογνωμόνων μπορούν να κινητοποιηθούν από τη Γραμματεία σε επίπεδο χώρας, μέσω προγραμμάτων τεχνικής βοήθειας, αλλά μπορεί επίσης να τους ζητηθεί να συνεισφέρουν σε δημοσιεύσεις για την προώθηση της γνώσης σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης του 2005.

Προκειμένου να βοηθήσει τα μέρη της Σύμβασης στους προαναφερθέντες στόχους, η Γραμματεία αναζητά διεύρυνση των εμπειρογνωμόνων στα κύρια θέματα της Σύμβασης, όπως το ψηφιακό περιβάλλον, την ισότητα των φύλων, την ποικιλομορφία των μέσων ενημέρωσης, το εμπόριο, τα πνευματικά δικαιώματα και η καλλιτεχνική ελευθερία. Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην τεχνογνωσία στους υποτομείς των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών, όπως οι εκδόσεις, ο οπτικοακουστικός τομέας, ο τομέας της μουσικής και των παραστατικών τεχνών κ.λπ.

Εκτός από αυτά τα θέματα που σχετίζονται με τη Σύμβαση του 2005, αυτή η επέκταση της Διευκόλυνσης Εμπειρογνωμόνων θα αποτελείται επίσης από μια συνιστώσα για την παρακολούθηση της πολιτικής σύμφωνα με τη μεθοδολογία των δεικτών πολιτισμού του 2030. Με αυτόν τον τρόπο, η UNESCO θα είναι σε θέση να συνδράμει τα κράτη μέλη της σε όλα τα στάδια της εφαρμογής των πολιτικών τους για τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα: από την ανάπτυξη πολιτικών έως την εφαρμογή και την παρακολούθηση και αξιολόγηση.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση, έως την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, τα μεσάνυχτα (ώρα Παρισιού).

Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.