07.04.2023

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας θα συμμετάσχει στη σημαντική αυτή διοργάνωση με εκθεσιακό περίπτερο, καθώς και με διοργάνωση εκδηλώσεων και συμμετοχή σε workshops εκπροσώπων του ΟΠΙ και ταυτόχρονη διάθεση στο κοινό οδηγών και εκπαιδευτικού υλικού που απευθύνεται κυρίως σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, καθώς και σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

Ειδικότερα την Παρασκευή, 5 Μαΐου στην αίθουσα «ΑΛΚΗ ΖΕΗ» και ώρα 13.00 - 14.00 θα υπάρξει εκδήλωση με θέμα «Ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και βιβλίο» και ομιλίες εκ μέρους του ΟΠΙ. Τα ειδικότερα θέματα που θα αναπτυχθούν θα είναι:

  • Δημιουργία και Τεχνητή Νοημοσύνη: Βασικές αρχές και σύγχρονα ζητήματα από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας
  • Δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας και βιβλίο (πρακτικά ζητήματα)
  • Οι πρόσφατες αλλαγές στο δίκαιο για την πνευματική ιδιοκτησία και οι νέες εξαιρέσεις (διδασκαλία, εξόρυξη κειμένων και δεδομένων, έργα εκτός εμπορίου, δημόσιος δανεισμός)

Επίσης, εκπρόσωποι του ΟΠΙ θα παρέχουν στο κοινό ενημέρωση για το σημαντικό έργο και ρόλο που διαδραματίζει ο ΟΠΙ ως ο αρμόδιος φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος προστασίας των δημιουργών και δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων και παρακολουθώντας αλλά και συμβάλλοντας στις εξελίξεις σε ενωσιακό και διεθνές επίπεδο, συμβάλλοντας στην προαγωγή του σεβασμού της πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και της δημιουργικότητας και του πολιτισμού.  

Φέτος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τιμάται η αμερικανική λογοτεχνία. Κύριος στόχος αυτού του αφιερώματος είναι να αναδείξει τις σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές μέσα από προσκλήσεις συγγραφέων και εκδοτικών οίκων, πανεπιστημιακών εκδόσεων και προσωπικοτήτων του πολιτισμού και των γραμμάτων.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.