21.10.2022

Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Παραβιάσεις των Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, έχει πραγματοποιήσει αρκετές μελέτες σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τη συμβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) στην οικονομία της ΕΕ.

Αυτές οι μελέτες στοχεύουν να παράσχουν στοιχεία για την υποστήριξη της χάραξης πολιτικής και να αποτελέσουν τη βάση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ευρώπης σχετικά με την αξία της διανοητικής ιδιοκτησίας. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω έρευνα παρουσιάζονται στοιχεία και για την Ελλάδα.

Κύρια ευρήματα:

  • Οι βιομηχανίες που κάνουν εντατική χρήση των ΔΔΙ δημιούργησαν το 29,7% (61 εκατομμύρια) όλων των θέσεων εργασίας στην ΕΕ κατά την περίοδο 2017-2019.
  • Το 39,4% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ (81 εκατομμύρια) μπορεί να αποδοθεί, άμεσα ή έμμεσα, σε βιομηχανίες έντασης ΔΔΙ
  • Το 47% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας (ΑΕΠ) στην ΕΕ αποδίδεται σε βιομηχανίες που κάνουν εντατική χρήση ΔΔΙ, αξίας 6,4 τρισ..
  • Η συμβολή των τομέων που κάνουν εντατική χρήση ΔΔΙ στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα έχει αυξηθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη μελέτη του 2019.
  • Οι βιομηχανίες που κάνουν εντατική χρήση των ΔΔΙ πληρώνουν σημαντικά υψηλότερους μισθούς από άλλους κλάδους, με ασφάλιστρο μισθού 41%
  • Οι βιομηχανίες που κάνουν εντατική χρήση των ΔΔΙ αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου της ΕΕ με τον υπόλοιπο κόσμο και δημιούργησαν εμπορικό πλεόνασμα, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση πλεονασματικού ισοζυγίου εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ.
  • Οι βιομηχανίες που κάνουν εντατική χρήση των ΔΔΙ αντιπροσωπεύουν, επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό το ενδοκοινοτικό εμπόριο υπερβαίνει τις εξαγωγές της ΕΕ στον υπόλοιπο κόσμο.
  • Οι βιομηχανίες που συμμετέχουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην εμπορία αγαθών και υπηρεσιών που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της ΕΕ.

Για την περίληψη της μελέτης στα ελληνικά δείτε εδώ.

Για όλο το κείμενο της μελέτης επιλέξτε εδώ.