04.10.2022

Ο Οργανισμός Πνευματικής ιδιοκτησίας, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και ταχύτερης και ασφαλέστερης διεκπεραίωσης της αποστολής των υπεύθυνων δηλώσεων της παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 2121/1993, βελτιστοποίησε τη σχετική διαδικασία ως ακολούθως:

Στο εξής, η αποστολή των υπεύθυνων δηλώσεων δεν θα πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική διεύθυνση ‘Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.’ αλλά αντίθετα στον ακόλουθο σύνδεσμο a18.opi.gr που δημιούργησε ο ΟΠΙ αποκλειστικά για τον σκοπό αυτόν.

Συγκεκριμένα μέσω του ασφαλούς περιβάλλοντος a18.opi.gr υπάρχει απευθείας σύνδεση με την ηλεκτρονική φόρμα υποβολής των υπευθύνων δηλώσεων και θα συμπληρώνονται τα σχετικά πεδία - ονοματεπώνυμο υπόχρεου ή επωνυμία της εταιρείας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και σχόλια εάν είναι επιθυμητό.

Κατόπιν τα σχετικά αρχεία μεταφορτώνονται (υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 και τυχόν άλλα συνοδευτικά αρχεία) και επιλέγεται το πεδίο «Υποβολή».

Η συμπληρωμένη αυτή φόρμα θα λαμβάνει έναν μοναδικό αριθμό, ο οποίος θα αποστέλλεται αυτόματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση των ενδιαφερόμενων με την υποβολή της (από το οποίο μήνυμα θα προκύπτει και η ημερομηνία υποβολής), και τα εν λόγω αρχεία από κοινού με τον αριθμό που θα τα συνοδεύει συνολικά θα κοινοποιούνται ταυτόχρονα στον ΟΠΙ, καθώς και στους δικαιούχους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.