11.04.2022

Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Παραβίαση των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (Παρατηρητήριο/Observatory), σε συνεργασία με την Europeana, διοργανώνουν την εκδήλωση Out-of-commerce Works Portal Datathon. Κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση φορέων σχετικά με την ύπαρξη και τη χρήση των Έργων εκτός Εμπορίου, βάσει της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/790, με στόχο τη διευκόλυνση της ψηφιοποίησής τους.

Σύμφωνα με την Οδηγία 2019/790 οι πληροφορίες για τα παραπάνω έργα πρέπει να καταγράφονται σε μια δημόσια ενιαία διαδικτυακή πύλη, η δημιουργία και η διαχείριση της οποίας έχει ανατεθεί στο EUIPO. Η πύλη για Έργα εκτός Εμπορίου (Out-of-Commerce Works Portal/η Πύλη), κυκλοφόρησε στο κοινό στις 7 Ιουνίου 2021. Το Datathon είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθεί μια σταθερή σχέση μεταξύ των ιδρυμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς και του EUIPO για συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών, εντοπισμό πιθανών πηγών έργων εκτός εμπορίου αλλά και τρόποι προσέγγισής τους.

To Datathlon είναι ανοιχτό για συμμετοχή σε όλα τα ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς, πιθανούς κατόχους έργων εκτός εμπορίου, δηλαδή βιβλιοθήκες ή μουσεία προσβάσιμα στο κοινό, αρχεία ή ιδρύματα κινηματογραφικής ή ακουστικής κληρονομιάς που είναι εγκατεστημένα σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Το Datathlon θα οργανωθεί σε διάφορες φάσεις και καθεμία από αυτές θα βασίζεται σε ενημερωτικές συνεδρίες, που θα πραγματοποιηθούν στις 26 Απριλίου, 10 Μαΐου και 24 Μαΐου 2022, καθημερινά από τις 10.30 έως τις 12.00, μέσω της πλατφόρμας Zoom. Η τελική εκδήλωση λήξης θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου 2022, σε υβριδική μορφή, στο EUIPO του Αλικάντε.

Για την Πύλη των Έργων εκτός Εμπορίου δείτε εδώ.

Εγγραφείτε στις συναντήσεις μέχρι 19 Απριλίου 2022 εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον EUIPO στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..