25.02.2019

Ξεκινάει από σήμερα η παροχή της υπηρεσίας χρονοσήμανσης από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ).

Με την υπηρεσία χρονοσήμανσης (time stamping) οι δημιουργοί και οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτούν βέβαιη χρονολογία για το έργο τους και να έχουν ένα ασφαλές αποδεικτικό στοιχείο για την πνευματική τους δημιουργία σε περίπτωση δικαστικής ή άλλης αμφισβήτησης.

Η υπηρεσία παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΙ και το σύνολο της διαδικασίας (αποστολή έργου, καταχώριση, καταβολή τέλους) πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου και αφορά στο σύνολο των πνευματικών έργων αλλά και άλλων προστατευόμενων αντικειμένων που μπορούν να κατατεθούν σε μορφή ψηφιακού αρχείου, όπως κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια κλπ. Επισημαίνεται ότι ο ΟΠΙ με την υπηρεσία αυτή ταυτοποιεί μοναδικά το αρχείο-πνευματικό έργο συνδέοντάς το με την ημερομηνία και την ώρα που έχει πραγματοποιηθεί η υποβολή του. Το αρχείο δεν κρατείται στην ηλεκτρονική βάση, ούτε γίνεται έλεγχός του από το προσωπικό του ΟΠΙ ή τρίτο και συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος αντιγραφής ή διαρροής του.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν υπήρχε αντίστοιχη υπηρεσία, οι δε συνήθεις τακτικές που χρησιμοποιούνται για τη διασφάλιση των δημιουργών και δικαιούχων είναι είτε πιο ακριβές, όπως η συμβολαιογραφική πράξη κατάθεσης, είτε δεν θεωρούνται τόσο αξιόπιστες, όπως η αποστολή συστημένης επιστολής, ενώ συχνά δημιουργούνται προβλήματα λόγω της ψηφιακής μορφής των έργων.

Στην ειδική ιστοσελίδα (www.timestamp.gr) που έχει δημιουργηθεί υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες. Οποιαδήποτε απορία μπορείτε να την απευθυνθείτε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Δείτε εδώ το σχετικό δελτίο τύπου