21.12.2022

Ο ΟΠΙ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΠΟΔΙ/WIPO) στις 14 Δεκεμβρίου 2022 υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας με αντικείμενο τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας (Alternative Dispute Resolution /ADR).

Ο ΟΠΙ και ο WIPO συμφωνούν να συνεργαστούν σε θέματα όπως η ευαισθητοποίηση  του κοινού σχετικά με τις διαδικασίες ADR στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο WIPO μπορεί να προσφέρει κατά περίπτωση, τη χρήση των υπηρεσιών διαχείρισης υποθέσεων του WIPO και τη χρήση του διαδικτυακού εργαλείου διαχείρισης υποθέσεων  eADR. Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας ο ΟΠΙ θα υλοποιήσει διάφορες δράσεις για την ενημέρωση και την επιμόρφωση αναφορικά με το ADR.

H εναλλακτική επίλυση διαφορών είναι μια πρωτοβουλία του Κέντρου Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (Arbitration and Mediation Canter) του WIPO και περιλαμβάνει οικονομικά συμφέρουσες επιλογές όπως διαμεσολάβηση, διαιτησία, ταχεία διαιτησία και γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων που επιτρέπουν στα ενδιαφερόμενα μέρη να διευθετήσουν εγχώριες ή διασυνοριακές εμπορικές διαφορές.

Μάθετε περισσότερα για το ADR εδώ.