Νέα

22.03.2024

Στην υπόθεση C-10/22, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ιταλική νομοθεσία που αποκλείει ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων που είναι εγκατεστημένες σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ από το να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ιταλία είναι αντισυμβατική με το δίκαιο της ΕΕ. Αυτή η νομοθεσία αποτελεί περιορισμό της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών, ο οποίος ούτε δικαιολογείται ούτε είναι αναλογικός.

21.03.2024

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σύσταση για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου, και για την ενίσχυση της επιβολής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ). Η σύσταση, γνωστή και ως εργαλειοθήκη της ΕΕ κατά της παραποίησης/απομίμησης, αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κατόχων δικαιωμάτων, των παρόχων υπηρεσιών και της επιβολής του νόμου, ενθαρρύνοντας παράλληλα τις βέλτιστες πρακτικές και τη χρήση σύγχρονων εργαλείων και τεχνολογιών.

21.03.2024

Το Υπουργείο Πολιτισμού έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις σύγχρονου πολιτισμού».

14.03.2024

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οπτικοακουστικών μέσων δημοσίευσε μια νέα ανάλυση για τους αλγορίθμους και τη ρύθμισή τους μέσω του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

12.03.2024

Ο ΟΠΙ σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ διοργανώνουν επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Πνευματική Ιδιοκτησία και Τεχνητή Νοημοσύνη». Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διανοητικής Ιδιοκτησίας 2024.

11.03.2024
  • Υπουργείο Πολιτισμού - Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση νομοσχέδιο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και την προστασία και την ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού

10.03.2024

Ο ΟΠΙ συμμετείχε με ομιλία στο συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών – Τμήμα Αθήνας (ELSA Athens) με θέμα «Δίκαιο & Μόδα», το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητηρίο Αθηνών. Η κα Μαρία Γ. Σινανίδου, Δικηγόρος, Επιστημονική Συνεργάτης ΟΠΙ πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Μόδα και Πνευματική ιδιοκτησία: Ζητήματα πρωτοτυπίας, οικειοποίησης και προστασίας».

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας γραφεία και οργανισμοί διανοητικής ιδιοκτησίας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ενώνονται για να υπερασπιστούν την πολυμορφία σε ολόκληρο το τοπίο της διανοητικής ιδιοκτησίας.

07.03.2024

Εκδόθηκε το συλλογικό έργο «ΔΙΚΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ – Ερμηνεία των ρυθμίσεων Ν. 4961/2022 και 4996/2022» σε επιμέλεια Κ. Χριστοδούλου, Καθηγητή Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Π. Τσίρη, Προέδρου ΟΠΙ, Ομοτ. Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου και Μ.- Δ. Παπαδοπούλου, Αν. Διευθύντριας ΟΠΙ, Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρου.

04.03.2024

Στις 29 Φεβρουαρίου 2024 αναρτήθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση  το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού».