Εισαγωγή

Είναι γεγονός ότι ακόμα και σήμερα μία σημαντική μερίδα του κοινού δεν αντιλαμβάνεται τα οφέλη που έχει για τον πολιτισμό και την οικονομία η προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Ως αποτέλεσμα, η προσβολή των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, γνωστή και ως ‘πειρατεία’, θεωρείται ως μία κοινώς αποδεκτή πράξη, η οποία, εφόσον είναι τόσο διαδεδομένη, δεν μπορεί να είναι και παράνομη. Σε αυτό το πλαίσιο ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) θεωρεί καθοριστικής σημασίας την ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού για την αξία της προστασίας των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η στάση των νέων στο πνευματικό και συγγενικό δικαίωμα, αφού αυτοί είναι οι κατ’ εξοχήν χρήστες του διαδικτύου, όπου λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της "πειρατείας". Επιπλέον, πρόκειται για τους αυριανούς πολίτες και επαγγελματίες, οι οποίοι ως δυνητικοί δημιουργοί θα ωφεληθούν στο μέλλον από την προστασία των δικαιωμάτων επί των έργων τους.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Με αυτό το σκεπτικό ο ΟΠΙ το 2014 σε συνεργασία με μία ομάδα εκπαιδευτικών (Θωμά Ράλια, Κουμπούρα Μαρία, Ντελή Ιωάννη, Σουρτζή Μαριάννα και Χαβιαρά Ελεάννα), εκπόνησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Πνευματική Ιδιοκτησία, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών όλων των τάξεων του Δημοτικού για τη σημασία του έργου των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων. Έκτοτε η έγκριση του προγράμματος από το Υπουργείο ανανεώνεται κάθε χρόνο, με σκοπό να ενημερώνονται τόσο τα παιδιά όσο και οι δάσκαλοι για την αξία της πνευματικής ιδιοκτησίας μέσα από το σχολείο.

Την ίδια χρονιά ο ΟΠΙ, για να προωθήσει το εν λόγω πρόγραμμα, διοργάνωσε μία σειρά σεμιναρίων, που απευθύνονταν τόσο στους Υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων των Περιφερειών όσο και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα και να το υλοποιήσουν στις τάξεις τους. Σε όλα τα σεμινάρια συμμετείχαν και γνωστοί καλλιτέχνες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς ως άμεσα ενδιαφερόμενοι για τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων τους.

Το Greek Copyright School

Το 2015 ο ΟΠΙ, θέλοντας να επεκτείνει και να εμπλουτίσει τις δράσεις για την προώθηση του προγράμματος, έλαβε χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτόν από τον Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Έτσι "γεννήθηκε" το πρόγραμμα Greek Copyright School. Συνολικά οι δράσεις του Greek Copyright School περιελάμβαναν πέντε άξονες:

  1. Εκτύπωση και διανομή ενημερωτικού υλικού σε εκπαιδευτικούς και σε μαθητές (φάκελοι με οδηγούς για την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα, κόμικ και αυτοκόλλητα).
  2. Διεξαγωγή ενημερωτικών σεμιναρίων σε περισσότερες πόλεις.
  3. Δημιουργία ιστοσελίδας, με όλο το ενημερωτικό υλικό ταξινομημένο ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται (μαθητές δημοτικού, μαθητές γυμνασίου, εκπαιδευτικούς και γονείς).
  4. Ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά παιχνίδια.
  5. Ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων με θέμα την αξία που έχει η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων για την επιβίωση των δημιουργών και των καλλιτεχνών.

Τη σχολική χρονιά 2015-2016 στο πλαίσιο του "Greek Copyright School" πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια στην Πάτρα, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, τη Μυτιλήνη, τον Πύργο, την Καλαμάτα, την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα. Ενημερώθηκαν συνολικά περισσότεροι από 1.000 εκπαιδευτικοί και διανεμήθηκαν ενημερωτικοί οδηγοί, κόμικ και αυτοκόλλητα.

Η … διεθνής καριέρα του Greek Copyright School

Η υλοποίηση του Greek Copyright School είχε ιδιαίτερη επιτυχία: τόσο λόγω της ποιότητας του υλικού που δημιουργήθηκε και διατέθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και λόγω της θερμής ανταπόκρισης των δασκάλων και μαθητών στους οποίους έγινε ενημέρωση δια ζώσης. Η αναγνώριση όμως ήρθε και από το εξωτερικό. Το πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί ως πρότυπο στον τομέα του τέσσερις φορές σε συνεδριάσεις και φόρα του EUIPO και μία φορά σε ημερίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO). Τα σχόλια και η ανταπόκριση αντίστοιχων οργανισμών του εξωτερικού ήταν εξόχως ενθαρρυντικά.

Σήμερα

Ο ΟΠΙ, αναγνωρίζοντας ότι ο σεβασμός στην πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα ξεκινά από την παιδεία, συνεχίζει την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών με την ελπίδα το πρόγραμμα να υλοποιηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία. Το προσωπικό του ΟΠΙ ανταποκρίνεται συνεχώς σε νέες προσκλήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών από όλη τη χώρα υλοποιώντας σεμινάρια και αποστέλλοντας έντυπο υλικό με κάθε ευκαιρία.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εκδηλώσεις στα νέα της ιστοσελίδας του copyrightschool.gr.

Επιπλέον ο ΟΠΙ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να επικοινωνήσουν με το προσωπικό του, ώστε να τους βοηθήσει με κάθε τρόπο, σε περίπτωση που θέλουν να μιλήσουν στους μαθητές για τα ζητήματα της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η συνδρομή σας σε αυτή την προσπάθεια είναι καθοριστική!